Vorstschade, doorslaand vocht, loszittende geveldelen en klimop die u wilt verwijderen zijn slechts enkele problemen waarmee u te maken kunt krijgen wanneer uw gevel oud en verweerd is. Zij kunnen ervoor zorgen dat er schimmelvorming optreedt, voegwerk van de muur valt en de isolatiewaarde van uw woning terugloopt. Een goede gevelreiniger kan uw muur op de juiste manier reinigen en dit afbraakproces effectief tegengaan.
gevelproblemen

Vrijblijvend tot maximaal 6 gevelreiniger offertes vergelijken.

Vorstschade

vorstschade gevel herstellenStrenge winters kunnen vorstschade veroorzaken aan gevel en voegen. Het grootste risico lopen muren die in minder goede staat zijn. Poreusheid is eigen aan gevelstenen: ze bevatten kleine openingen die water opnemen en waterdamp loslaten. Na verloop van tijd worden de stenen steeds poreuzer en nemen ze meer water op. Bij strenge vorst bevriest dit water en zet het uit, met als gevolg dat de stenen ernstige schade oplopen en oppervlakkige stukken steen van de gevel los komen. Vorstschade kan ook de voegen aantasten. Een goede gevelreiniger kan dit voorkomen dor uw buitenmuur te impregneren. Impregneren is een techniek, waarbij de stenen en het voegwerk waterafstotende, waterbestendige, schimmelwerende, brandvertragende of graffiti-werende eigenschappen krijgen. Het impregneren van uw muur is in feite dus niets andere dan het aanbrengen van een onzichtbare filmlaag op uw muur, waardoor de waterdamp nog wel uit stenen en voegen kan, maar water van buiten niet in het materiaal kan trekken. Impregneren vereist wel dat de muur nog in goede staat moet verkeren.

Doorslaand vocht

doorslaand vocht gevelVaak hebben buitengevels een poreus oppervlak. De poriën die zich in het oppervlak bevinden kunnen bij regen vol raken met water. Is uw gevel gezond, dan droogt die na een regenbui weer snel op, maar dat is niet het geval bij gevels waar de waterhuishouding verstoord is. Een verstoorde waterhuishouding kan ontstaan door erosie, constructieve wijzigingen in de gevel of een verkeerd uitgevoerde gevelreiniging. Er is dan sprake van doorslaand vocht. Dit is te herkennen aan donkere of vochtige (schimmel-)plekken op de binnenmuren. Wanneer er geen gebrek is aan ventilatie, geen andere lekkages in de gevel of het dak zijn en de donkere plekken niets slechts zichtbaar zijn boven het maaiveld, dan is de kans groot dat het gaat om doorslaand vocht via de buitenmuur. Dit is meestal op te lossen door de buitengevel(s) te hydrofoberen (vorm van impregneren).

Klimop op de gevel

klimop verwijderen gevelWanneer uw huis bedekt is met weelderige groene wijnstokken of klimop, kan dat er allicht schilderachtig, romantisch of klassiek uitzien. Maar hoe mooi het ook mag ogen, deze plant kan wel degelijke schade veroorzaken aan uw muren. Het is een woekeraar die heel snel groeit, met wortels die hun weg zoeken in de naden en kieren van uw gevel, met alle gevolgen van dien voor de levensduur van uw muur. Klimop is gelukkig goed te verwijderen, maar dit dient wel op deskundige wijze te gebeuren, omdat de wortels anders achterblijven. Belangrijk is om eerst de grote takken weg te halen wanneer de klimop nog in bloei is. De overgebleven wortels worden dan met heet water onder hoge druk – ook wel bekend als stoomcleanen – losgesneden en weggespoeld. Op deze manier kunt u wel tot 95% van alle wortels laten verwijderen. Stoomcleanen is dan ook de meest aangewezen techniek om klimop succesvol en zonder schade aan uw muur te verwijderen. Na deze gevelreiniging wordt de muur geïmpregneerd, zodat die langer schoon blijft.

Mos en algen

mos algen verwijderen gevelMos komt veel voor op Nederlandse buitenmuren. Er zijn veel verschillende soorten mos welke meestal groen van kleur zijn. Korstmos is het type dat vaak in de voegen, maar soms ook in de stenen voorkomt. Stoomcleanen is een prima manier om mos te verwijderen, maar het kan na deze gevelreiniging weer snel aangroeien. Het is dus aan te bevelen om uw muur hierna te behandelen met een mosdoder, die diep in de poriën van uw gevel trekt en deze reinigt. Bij deze manier van gevelreiniging wordt eerst leidingwater tot 145ºC verhit en onder hoge druk tegen de gevel gespoten. De combinatie van druk en hitte zorgen ervoor dat de mossen oplossen. Daarna wordt het opgeloste vuil weggespoeld en ziet uw buitengevel er weer als nieuw uit. Het impregneren van uw muur kan het resultaat van deze vorm van gevelreiniging vele malen verlengen.

Poreus voegwerk

poreus voegwerkBaksteen is een materiaal die eeuwen meegaat en relatief weinig onderhoud nodig heeft. Vorstinwerking is de grootste bedreiging, maar in heel veel gevallen worden alleen de stenen aangetast. Strengpersstenen zijn veel gevoeliger voor vorstschade dan handgevormde stenen. Door afzetting van stof- en roetdeeltjes kan het ruwe en poreuze oppervlak van baksteen door de jaren heen vervuild raken, maar reinigen is in feite niet nodig, tenzij het om esthetische overwegingen gaat. Wanneer er sprake is van algen- en mossengroei, dan is gevelreiniging wel gewenst. Bij het gebruik van een hogedrukspuit om de muur van deze groeiers te reinigen, is voorzichtigheid geboden. Bakstenen zijn aan de buitenkant namelijk harder dan in de kern en met een hogedrukspuit is de kans groot dat die harde laag er vanaf wordt gespoten, met als resultaat een schoon oppervlak die poreuzer is en sneller vuil wordt. Het oppervlak van uw bakstenen muur kunt u met een waterafstotend product behandelen om versnelde vervuiling tegen te gaan. Een betonnen muur hoeft u slechts bij zware vervuiling te reinigen, want beton heeft haast geen onderhoud nodig. Een goede gevelreiniger kan ongewenste haarscheurtjes, kleine beschadigingen en roestplekken met goede kwaliteit betonverf afwerken ter voorkoming van betonrot.

Vergelijk offertes en bespaar tot 40% op een gevelreiniging!

Vraag kosteloos en vrijblijvend tot maximaal 6 offertes aan van verschillende gevelreinigers uit uw provincie. Na de aanvraag ontvangt u snel meerdere offertes op maat. Vergelijk deze op prijs en kies voor de gevelreiniger die het beste aanbod aanbiedt.