Woont u ook in een oudere woning dan zult u ongetwijfeld weten dat uw gevel aangetast kan worden door vervuiling. Gevelvervuiling kan op verschillende manieren plaatsvinden en het aanblik op uw gevel geheel veranderen. Vooral als het schoonmaken van de muur niet plaatsvindt, zal de gevel er na verloop van tijd erg zwart uit komen te zien.

Overigens vind een wijziging van het uiterlijk van de gevel altijd plaats door verwering. Vervuiling en verwering wordt nogal eens door elkaar gehaald. Verwering is de natuurlijke veroudering van de gevel doordat weersinvloeden in de buitenmuur inwerkt. Dit kan eventueel ongedaan gemaakt worden, maar dikwijls gebeurt dit niet om monumentale panden er meer authentieker uit te laten zien.

gevelvervuiling
Vervuiling is vuil wat de buitenmuur aantast en wat u moet laten schoonmaken. Als u op zoek bent naar een gevelreiniger dan hoeft u nu niet meer verder te zoeken. U kunt hier vrijblijvend tot maximaal 6 offertes aanvragen van diverse bedrijven die zich met gevelreiniging bezig houden, werkzaam in heel Nederland. Met het vergelijken van de diverse offertes kunt u tot maar liefst 40% besparen op gevelreiniging.

Vrijblijvend tot maximaal 6 gevelreiniger offertes vergelijken.

Navigeer naar de meest voorkomende gevelvervuiling:

Meest voorkomende soorten gevelvervuiling

Gevelvervuiling kan op verschillende manieren plaatsvinden. Dit kan onder andere gaan om omgevingsvervuiling. Denk daarbij aan uitlaatgassen van auto’s en schoorstenen. Maar ook door directe vervuiling waarbij bijvoorbeeld graffiti op de buitenmuur is aangebracht. Ook afzetting door opgeloste bouwmaterialen kunnen voor gevelvervuiling zorgen, zoals een cementsluier. Wanneer gevelvervuiling niet direct aangepakt wordt dan is een kunnen er verschillende gevelproblemen ontstaan. Weten met welk soort gevelvervuiling u van doen heeft is belangrijk, zodat het reinigen optimaal aangepakt kan worden.

Graffiti

Het zelf schoonmaken van uw gevel als er graffiti op is gespoten is ondoenlijk. De verf trekt namelijk in de buitenmuur en valt moeilijk zelf te reinigen. Schakelt u hiervoor een gevelreiniger in die de graffiti professioneel kan verwijderen. Heeft u vaker last van graffiti dan is het mogelijk om uw buitenmuur te laten behandelen met een anti-graffitimiddel. Het schoonmaken gaat dan namelijk veel gemakkelijker, doordat de verf niet in de muur trekt. Dit kan met een impregneermiddel of met een middel dat een dekkende laag over de muur geeft.
graffiti van gevel verwijderen

Mossen en klimop

Algen, mos en klimop kunnen de buitenmuur zeer ontsieren. En niet alleen dat, doorwoekerende klimop kan ook schade aan de gevel veroorzaken. Het is daarom van belang om mos en klimop zo snel mogelijk van uw muur te laten verwijderen om schade te voorkomen. Maar dit alleen is niet genoeg. Mos en klimop vinden op uw muur blijkbaar een goede voedingsbron. U moet dus ook bepaalde elementen van uw muur onderzoeken, zoals de zuurgraat, hoe poreus is de muur en de vochthuishouding. Naast gevelreiniging is het impregneren van de buitenmuur een goede oplossing.

Schimmels

Schimmels op uw buitenmuur zorgen voor lelijke vlekken en ontsiert daarmee uw gehele gevel. Schimmel trekt ook in de muur, dus het schoonmaken gaat niet zo heel gemakkelijk. Schimmel kan onderdeel zijn van de veroudering van de muur, maar zorgt u er vooral voor dat schimmel geen voedingsbodem heeft. Verwijder bijvoorbeeld tijdig onkruid en mos en als u vochtproblemen heeft, bestrijd u dit dan.
roet verwijderen gevel

Roet

Hoewel roet uw gevel behoorlijk kan aantasten is het niet een soort vervuiling dat diep in de stenen gaat trekken. Roetvervuiling kan ontstaan doordat neervallende roetdeeltjes uit de schoorsteen met de wind meegevoerd worden en op de muur terecht komen. Ook als u aan een druk bereden straat woont, kan roetvorming gemakkelijk gevormd worden door deeltjes die uit de uitlaatgassen van auto’s komen. Omdat het meestal om deeltjes gaat die zich niet in de muur hechten, is de muur reinigen van roet vrij gemakkelijk.

Stof en zand

Stof en zand op de gevel hecht zich niet en is daarom zelf heel gemakkelijk met beregening te reinigen. Stof en zand kunnen door luchtvervuiling in de lucht terecht komen en met regenbuien naar beneden komen en uw muren vervuilen. Ook bouwvervuiling kan ervoor zorgen dat u last krijgt van overmatig stof en zand op uw gevel. Wanneer het reinigen van stof en zand niet gebeurd, dan kan het op de lange termijn wel aan de muur gaan hechten.
vuile gevel

Vogelpoep

Vogelpoep geeft niet alleen een zeer lelijk aanblik aan uw huis, vogelpoep kan ook voor de nodige schade zorgen. Het gaat dan vooral om de zuren die zich in uitwerpselen bevinden. De zuren kunnen het materiaal erg aantasten, waardoor het materiaal ook weer gevoeliger word voor andere soorten vervuiling. Als u veel vervuiling van uitwerpselen heeft is het verstandig om dit door een gevelreiniger te laten verwijderen. Wilt u graag zelf de vogelpoep verwijderen? Lees hoe u het van bakstenen, beton en dakbedekking reinigt – [link wikihow].

Vocht

Vocht in de muur is meestal niet enkel een geval van vervuiling. Vaak schuilt hier een vochtprobleem achter, zoals doorslaand vocht. Regen slaat dan door de buitenmuren naar binnen en kan grote schade veroorzaken. Vocht kan salpeter veroorzaken, de bekende witte uitslag die vaak op vochtige muren te zien is. De oplossing voor dit soort vochtproblemen is om uw muren te impregneren.
vocht in gevel bestrijden

Muuruitslag

Muuruitslag of salpeter komt ook vaak voor bij pas opgeleverde nieuwbouwwoningen. Dit komt omdat metselwerk niet goed kan uitdrogen en kalk en zout naar buiten komt. Vooral als de pas gemetselde muren in aanraking komt met regen, dan zal de regen vocht en kalk op de muren achterlaten. Gelukkig is muuruitslag gemakkelijk te reinigen door het goed nat te maken, waardoor de kalk en zout oplossen.

Lichte, matige of zware vervuiling?

Vervuiling kan voorkomen in diverse gradaties en is van invloed voor de wijze van gevelreiniging. Bij lichte vervuiling gaat het vooral om oppervlakkig vuil waarbij reinigen gemakkelijk gaat. Stoomcleanen is dan ook een vorm van gevelreiniging die hier vaak wordt toegepast. Bij matige vervuiling zit het vuil op de gevel gehecht. Wanneer gevelreiniging met stoomcleanen niet voldoende is, zullen er chemische schoonmiddelen ingezet worden. Bij een zware vervuiling zal de gevelreiniger grondig moeten reinigen. De muur zandstralen is dan een grondige wijze van gevelreiniging.

Stoomcleanen van de gevel onder lage druk

Waarom een gevelreiniger inschakelen?

Als u zelf de buitenmuren gaat schoonmaken dan zal meestal enkel oppervlakkig vuil verwijderd worden. Zware vervuiling zal dan niet verwijderd worden. Deze vervuiling ontsiert niet alleen de muren, maar kan de muur ook ernstige schade toebrengen. Dit kan grote gevolgen hebben voor gehele woning. Daarom is gevelreiniging door een professionele gevelreiniger belangrijk. Naast het feit dat de vervuiling dan definitief verwijderd is, kan de gevelreiniger ook beschermende maatregelen treffen, zodat vuil niet de muur in kan trekken en u ernstige problemen kunt voorkomen.

Vergelijk offertes en bespaar tot 40% op een gevelreiniging!

Vraag kosteloos en vrijblijvend tot maximaal 6 offertes aan van verschillende gevelreinigers uit uw provincie. Na de aanvraag ontvangt u snel meerdere offertes op maat. Vergelijk deze op prijs en kies voor de gevelreiniger die het beste aanbod aanbiedt.